Trobada Digital amb IDCsalud Hospital General - La Retina
La doctora Laura Sararols Ramsay, cap de servei d'Oftalmologia / Retina de l'IDCsalud Hospital General de Catalunya, respon els teus dubtes sobre la retina.
Georgina Giulià
Hola,
Quantes revisions del fons de la retina recomanaria fer-ne? Una a l'any?
Gràcies per la serva atenció!
Una revisió de fons d’ull en un cas d’ull sa sense cap antecedent oftalmològic o familiar no cal fer-la cada any. Cal revisar el fons d’ull cada 2/4 anys si no hi ha cap patología. Si que és necesari anualment quan tenim antecedents familiars de desprendiment de retina, en traumatismes, miopía magna, pacients diabètics tipus I i tipus II, etc.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Anais Gil
Gràcies per la secció! Voldria saber si malalties com el despreniment de retina són hereditàries. És possible evitar-ho? Es pot recuperar o curar? Gràcies per la seva atenció!
El desprendiment de retina apareix per forats o estrips que surgeixen de manera espontània a la retina relacionats o no amb el desprendiment vitri. Però a vegades hi ha lesions prèvies de degeneració retiniana que sí que es poden tractar de manera preventiva si les podem detectar abans en una revisió. L’única manera de fer prevenció és amb una exploració de fons d’ull ben complerta amb gotes per dilatar.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Miquel Pena
Bon dia. Un company de feina fa temps que veu una serie de taques a la visió. Li han dit que segurament tingui algun problema al vitri i també li han dit que és poc provable que millori. Què suposo tenir malment el vitri? Es pot fer vida normal? Gràcies.
Se recomienda revisar el fondo de ojo siempre que alguien vea moscas o manchas negras, sobretodo si hace poso tiempo que han aparecido de manera súbita. Indican la presencia de opacidades o condensaciones en el gel vítreo y hay que descartar con la revisión del FO la presencia de agujeros o desgarros en la retina que en alguna ocasión pueden asociarse a estas manchas. Es normal tener condensaciones en el vitro que se pueden ver a partir de los 20/25 años de edad. Si se descarta con revisiones de fondo de ojo que exista alguna patología asociada se puede y debe hacerse vida normal.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Paula Cases
Hola Doctora. Li he sentit dir que hi ha la possibilitat de que la dmae s’agreugi i passi a ser exudativa. Com ho puc evitar? És suficient amb el tractament o tot i així es pot desenvolupar? Moltes gràcies doctora.
El pas de DMAE seca a DMAE exudativa només es pot intentar prevenir amb antioxidants orals, dieta sana i evitar el tabac. Amb els controls es detecta prou bé i aviat el pas a exudativa.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Lourdes Juncosa
Buenas días doctora y muchas gracias por los consejos. Yo tenía una duda que no tiene que ver demasiado con el tema que trata pero me preocupa. Sufro sequedad ocular muy a menudo, aunque no trabaje con pantallas. Utilizo gotas pero aun así al cabo de un rato vuelvo a notarla. ¿Hay algún tratamiento alternativo? Gracias
La sequetat es tracta amb gotes substitutives de llagrima que millores els símptomes però no curen i, per tant, s’ha de seguir tractant. En casos greus es poden posar taps llagrimals però sol ser per casos extrems. El millor és ser constant amb l’ús de les llagrimes i utilizar gel lubrican a la nit.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Olga Figueras
Buenos días doctora. Gracias por colgar este tipo de vídeos. Por internet viajan todo tipo de chismes sobre enfermedades y tratamientos y nunca sabes a qué atenerte. La verdad es que poder ver a una profesional que da la cara transmite mucha confianza. Yo solo quería saber cuáles son los primeros síntomas que provoca una dmae, para poder cogerlo con tiempo si es que algún día me viene. Muchas gracias.
Gracias por valorar positivamente el video! La DMAE al inicio no da ningún síntoma pero se detecta en la exploración del fondo del ojo. Cuando ya es DMAE más severa la persona nota las líneas torcidas y esto es lo primero habitualmente.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Guillermo Puerta
Hace cosa de un año tuve un accidente de moto y sufrí un traumatismo craneoencefálico leve. Desde entonces veo como pequeñas motas de polvo en el ojo, como pelusillas que flotan, aunque no me molestan. ¿Tiene que ver con el accidente? ¿Es una ilusión óptica o una alteración física? Muchas gracias.
Se recomienda revisar el fondo de ojo siempre que alguien vea moscas o manchas negras, sobretodo si hace poso tiempo que han aparecido de manera súbita. Indican la presencia de opacidades o condensaciones en el gel vítreo y hay que descartar con la revisión del FO la presencia de agujeros o desgarros en la retina que en alguna ocasión pueden asociarse a estas manchas. En este caso sería una alteración física que podría estar relacionada con el traumatismo.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Kiko Llunyell
Tinc miopia, astigmatisme y presbicia… ¿com puc saber que començo a patir aquests problemes de retina dels que parla? Moltes gràcies.
Amb la revisión de fons d’ull podem dir-vos si hi ha risc o no de patología retiniana associada a la miopía. No donen cap símptoma en general. Pots notar mosques però en general no es nota res.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Elena Figueres
Hola. Li he escoltat parlar d’una injecció. Tinc fòbia a les agulles. Ja havia sentit a parlar d’aquest tractament però no m’hi llanço. Volia saber si és possible aplicar una anestèsia parcial o si hi ha cap alternativa per aturar el dmae. Moltes gràcies doctora.
Les injeccions són només per la DMAE exudativa o humida. Si té DMAE no complicada no li calen injeccions. Les injeccions es fan amb anestèssia i no hi ha dolor, són molt ben tolerades per torthom, un cop feta la primera els nervis es deixen enrera.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Víctor Cencerro
Hace tiempo que pienso en operarme de la vista. Tengo diabetes y querría disminuir mi dmae, pero la diabetes seguirá dañándome la vista y, más pronto que tarde, volveré a ver mal. ¿Qué me recomienda?
En principio puede operarse de cirugía refractiva si no hay patología retiniana. Lo que pase en el futuro con la afectación retiniana de su diabetes será independiente. Si actualmente ya hay afectación retiniana por diabetes no recomendamos una cirugía refractiva ya que podría complicar dicha patología cualquier cirugía ocular.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Arantza Olazábal
Nunca he tenido que llevar gafas pero desde hace unos meses veo las líneas torcidas… pensaba que era visión cansada hasta que la he escuchado hablar de ello. ¿Podría tratarse de otra cosa que no sea dmae? ¿Debería ir al médico inmediatamente? Gracias.
Si de repente se empiezan a ver líneas torcidas hay que acudir a un especialista de retina cuanto antes. Puede ser DMAE pero también hay otras enfermedades de la mácula que dan lugar a este síntoma.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Marc Mussons
No sóc gaire d’anar al metge. Això ho he de confessar. Des de fa temps, no recordo des de quan, sento dolor a la part interior dels ulls quan miro cap a dalt y als costats. És un dolor més aviat físic, no veig pitjor ni va en augment, però és força molest. Sovint em puja fins el cap i pateixo migranyes. Sé que hauria d’anar a consultar-me però ja que hi som he pensat que potser vostè em podria donar algún consell. Moltes gràcies.
Pel que explica sembla que el dolor és més d'origen migranyós que altra. De totes maneres s'hauria de descartar que no hi hagi algún procés orbitari o de dins que ho provoqui. A part de l'exploració oftalmològica potser s'haurien de fer algunes exploracions complementàries que ajudin a descartar possibles origens. Sento no poder ajudar més però sense poder-lo explorar es difícil d'orientar un dolor/molèstia indespecifica.
Dra. Laura Sararols Ramsay
Jesús Mª Sancho
¿Qué porcentaje de visión puedo llegar a recuperar?
Si la pérdida de visión es sólo debida a una catarata la recuperación es total (100%).
Dra. Laura Sararols Ramsay
María Jiménez
Hola Doctora. Cuando me levanto por la mañana veo manchitas negras que van desapareciendo durante el día, no sé si se trata de cansancio, falta de sueño, o de alguna patología ocular. Nunca me ha preocupado demasiado pero quería saber si se trata de algún síntoma de algo mayor. Gracias.
Se recomienda revisar el fondo de ojo siempre que alguien vea moscas o manchas negras, sobretodo si hace poso tiempo que han aparecido de manera súbita. Indican la presencia de opacidades o condensaciones en el gel vítreo y hay que descartar con la revisión del FO la presencia de agujeros o desgarros en la retina que en alguna ocasión pueden asociarse a estas manchas.
Dra. Laura Sararols Ramsay